Duurzaam gebouw

Bij de bouw is rekening gehouden met de duurzaamheid. Het pand is goed geïsoleerd en voorzien van een warmtepomp voor verwarming en warm tapwater. In het kantoor en werkplaats deel zit vloerverwarming. De waterpomp haalt een Coëfficiënt Of Performance (COP) van 5; 25 kW voor de vloerverwarming kost 5 kW aan stroom. De stroom wordt geleverd door zonnepanelen. Er is geen gasaansluiting.

aeroclub nijmegen              drone video thumb

De zonnepanelen installatie bestaat uit 216 panelen van 270Wp samen goed voor 58.230Wp. Ze liggen op een schaduwvrij dakvlak op het ZZW onder een hoek van 14 graden. In de kelder hangen drie Solar Edge omvormers die per jaar ca 55.000 kWh stroom leveren. Per twee panelen is een P600 optimizer aangesloten. Via de website van de omvormer fabrikant is de opbrengst tot op paneelpaar te bekijken. De opbrengst van de zonnepanelen installatie is te volgen op de volgende links; de opbrengst per jaarlive en per dag. Ook landelijk doet de installatie het goed. De installatie is aangelegd door E2 Energie uit Duiven.

logo e2 energie

De waterpomp op het terrein is ook beschikbaar voor de brandweer. Ten behoeve van het bestrijden van bosbranden en andere calamiteiten in de omgeving van het vliegveld kan er 30 m3/u grondwater opgepompt worden om wagens te vullen. Grijswater wordt ook gebruikt als spoelwater voor de WC’s en vullen van de watertanks van de zweefvliegtuigen.

brandweer 1   brandweer 2

De zonnepaneleninstallatie is gefinancierd met een duurzaamheidslening van de gemeente Heumen. Voor de warmtepomp en zonnepanelen installatie is ook subsidie verstrekt via de Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties regeling. De meerkosten van het duurzaam neerzetten van de hangaar zijn binnen 10 jaar terugverdient.

logo gemeente heumen   logo rijksdient ondernemend nederland